Пентагон звинувачує ІДІЛ у загибелі понад 100 цивільних під час авіаудару в Мосулі

Четвер, 25 травня 2017, 19:08

Слідство Петагону прийшло до висновку, що ні коаліція, яку очолюють США, ні іракські сили не були в курсі, що у березні 2017 року понад 100 мирних жителів перебували в одній будівлі разом із вибуховими речовинами, які там розмістили бойовики ІДІЛ.

Про це йдеться у даних довгоочікуваного військового розслідування, які були оприлюднені в четвер, повідомляє The New York Times.

Слідство прийшло до висновку, що 105 мирних жителів були вбиті: 101 особа загинула в будівлі, яку розбомбили, та чотири особи загинули у суміжній структурі.

Повідомляється, що таке число жертв є одним з найвищих в американській кампанії проти ІДІЛ, хоча слідство стверджує, що вибухові речовини джихадистів були в основному причиною.

Слідство прийшло до висновку, що ні коаліція, яку очолюють США, ні іракські сили не були в курсі, що мирні жителі та вибухові речовини знаходилися в будівлі.

За даними слідства, цей епізод почався березневого ранку, коли два снайпери ІДІЛ в міській секції Джідідех почали обстрілювати війська іракської служби по боротьбі з тероризмом, що вели бої в західному Мосулі.

Тоді іракці запросили авіаудар. Коаліція відповіла, скинувши один боєприпас, який являє собою 500-кілограмову бомбу, близько о 8:30 ранку.

Повідомляється, що мета полягала в тому, щоб здійснити вибух, який знищив би тільки верхній поверх будівлі, де перебували снайпери.

Така бомба містить менше, ніж 200 фунтів вибухових речовин та не повинна була знести будівлю.

Проте вибух привів у дію вибухові матеріали, які бойовики ІДІЛ розмістили в будівлі, що й призвело до її руйнування.

Слідство, однак, не стало стверджувати, що джихадисти зігнали мирних жителів в дану будівлю.

Нагадаємо, у березні в ЗМІ з'явилася інформація, що понад 100 мирних жителів загинули в результаті сильного вибуху в житловому районі Мосула.

Британське видання The Telegraph повідомляло про більше, ніж 200 жертв. Проте причиною загибелі вважали авіаудар літаків очолюваної США коаліції.

Повідомлялося також, що бойовики ІДІЛ захопили будівлі для використання в якості своїх позицій і тримали там мирних жителів в якості живого щита.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.