ЄС посилив правила контролю на ринку авто через "дизельний скандал"

Понеділок, 29 травня 2017, 13:16

Рада ЄС схвалила загальний підхід до реформування системи офіційних технічних регламентів та контролю за ринком автомобілів.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

"Ця масштабна реформа дозволить модернізувати існуючу систему, адаптувати її до нових технологій на ринку і поліпшити контроль над даними про викиди автомобіля", - йдеться у повідомленні.

Метою реформи є досягнення високого рівня безпеки та екологічності автотранспортних засобів та усунення основних недоліків, виявлених в існуючій системі технічних регламентів.

Важливі зміни будуть внесені в трьох напрямках:

- якість тестування, що дозволяє автомобілю виходити на ринок, шляхом вдосконалення технічного обслуговування;

- моніторинг ринку для контролю відповідності вже доступних автомобілів, з можливістю для держав-членів і комісії проводити вибіркові перевірки автомобілів, щоб виявити несправності на ранній стадії;

- контроль за процесом технічного регламенту, зокрема за допомогою створення форуму для обміну інформацією з питань захисту, що складається з представників органів з нагляду за ринком.

Нові правила нагляду за ринком, затверджені Радою, передбачають мінімальну кількість перевірок авто щороку у кожній країні ЄС.

Мінімальне число перевірок складає 1 раз на кожні 50 000 нових автомобілів, зареєстрованих в країні за попередній рік. Перевірки будуть включати перевірку викидів в реальних умовах водіння.

Передумовою для зміни правил став так званий "дизельний скандал". У вересні 2015 року в США з'ясували, що автоконцерн Volkswagen маніпулював результатами екологічних тестів на дизельних машинах.

Цей скандал вплинув і на автовиробника Volkswagen, і на автоіндустрію в цілому. У грудні 2016 року Єврокомісія розпочала розслідування щодо семи країн-членів ЄС у зв'язку з "дизельним скандалом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.