Дуда пообіцяв Порошенку більше не демонтувати пам'ятники УПА - Банкова

Четвер, 4 травня 2017, 08:55

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв розглянути інцидент із демонтажем пам’ятника воїнам УПА та дати йому належну оцінку.

Про це глава Польщі зазначив у телефонній розмові із президентом Петром Порошенком, передає прес-служба глави держави.

Повідомляється, що президент України засудив інцидент із демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля. Він зазначив, що паплюжити державні символи України – неприйнятно, та додав, що це вимагатиме реакції польського керівництва.

У відповідь Анджей Дуда пообіцяв особисто розглянути цей інцидент та дати йому належну оцінку, аби не допустити подібних рецидивів у майбутньому.

Президенти також домовились про координацію кроків з легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні, щоб забезпечити їм належну опіку на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті.

У прес-службі президента Польщі підтвердили, що лідери торкнулися теми історичної політики та дійшли згоди, що важливо докладати спільних зусиль стосовно пам'яті історичних подій. Однак про обіцянки взяти ситуацію з українськими пам'ятниками під контроль у повідомленні не згадується. 

Нагадаємо, 26 квітня у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві розібрали пам’ятник воїнам УПА, який до цього вже плюндрували вандали.

МЗС України назвало інцидент із пам’ятником провокацією.

Згодом міністерство культури Польщі назвало демонтаж пам’ятника законним.

В Інституті національної пам'яті Польщі заявили, що могилу вояків УПА може бути впорядковано після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.