Прем’єр Чехії передумав подавати у відставку

П'ятниця, 5 травня 2017, 13:08

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка передумав іти у відставку, натомість він домагатиметься відставки міністра фінансів Андрея Бабіша.

Про це він заявив на спеціальній прес-конференції, повідомляє видання Ceske Noviny.

За словами Соботки, він вирішив змінити своє рішення після того як президент Мілош Земан почав публічно трактувати Конституцію у власний спосіб. На думку Земана, після рішення про відставку уряду посаду має залишити лише прем’єр-міністр, а решта членів уряду лишилися б на своїх місцях.

"На мій подив, президент почав публічно інтерпретувати Конституцію у спосіб, який суперечить конституційним положенням і конституційній практиці. Міністр фінансів, який скомпрометований скандалом, згідно з такою трактовкою, повинен лишитися на посаді" - пояснив прем’єр.

"Тому я вирішив змінити свою думку і направити президенту пропозицію звільнити Бабіша" - додав Соботка.

За його словами, пропозицію буде надіслано вже у п’ятницю. При цьому він висловив сподівання, що Земан діятиме згідно з Конституцією.

Нагадаємо, 2 травня  чинний прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка оголосив про відставку уряду через підозрілі ділові махінації міністра фінансів та першого віце-прем’єра Андрія Бабіша.

Напередодні Соботка заявив, що передасть президенту Мілошу Земану прохання про відставку уряду у другій половині травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.