Угорщина вимагає відставки віце-президента Єврокомісії

П'ятниця, 5 травня 2017, 15:48

Угорщина вимагає відставки першого віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса, який звинуватив прем’єра і уряд країни в антисемітизмі.

Про це заявив міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сіярто, передає прес-служба угорського уряду.

Сіярто відкинув звинувачення, назвавши його несправедливим і неприйнятним, підкресливши, що Угорщина "зробила більше, ніж будь-хто в Європі для боротьби з антисемітизмом".

За словами глави МЗС, звинувачення Франса Тіммерманса стало жорстокою образою для Угорщини, "і якщо чиновник ЄС серйозно ображає державу-члену з такого питання, то в нього немає ніякого вибору, окрім як піти у відставку".

Сіярто також назвав віце-президента ЄК боягузом, заявивши, що його "необгрунтоване звинувачення", опубліковане в інтерв'ю німецькій газеті Die Zeit, не було виголошене безпосередньо Віктору Орбану, а пізніше, коли він не міг відповісти на нього негайно.

В інтерв’ю Тіммерманс погодився з припущенням щодо антисемітських мотивів уряду Віктора Орбана, якими він керувався, приймаючи скандальний закон про освіту, який дозволяє закриття Центральноєвропейського університету, заснованого мільярдером Джорджем Соросом.

"Уряд Угорщини безсумнівно має серйозні проблеми з Джорджем Соросом, і Джордж Сорос явно хоче падіння нинішнього угорського уряду, але ці суперечності не мають нічого спільного з походженням або релігією Джорджа Сороса" - зазначив угорський міністр.

Нагадаємо, 26 квітня Єврокомісія відкрила провадження проти Угорщини через нещодавно прийнятий у країні закон про освіту, який, зокрема, загрожує закриттям Центральноєвропейського університету в Будапешті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.