СОТ оприлюднила текст масштабного позову РФ проти України

Четвер, 1 червня 2017, 17:07

Світова організація торгівлі (СОТ) оприлюднила текст російського запиту  на проведення консультацій у зв'язку з обмеженнями щодо РФ, які вводяться Україною.

Текст запиту оприлюднений у розділі "Документи" на сайті СОТ.

Сам запит було подано російською стороною 19 травня.

"Російське представництво при СОТ у Женеві направило до органу з вирішення спорів СОТ і уряду України запит на проведення консультацій у зв'язку з обмеженнями, заборонами, особливими вимогами і процедурами щодо російських товарів, послуг та осіб на українському ринку, а також щодо транзиту через Україну, які постійно вводяться, починаючи з 2014 року", - повідомив раніше глава Мінекономрозвитку РФ Максим Орєшкін.

За словами Орешкіна, Україна системно і свідомо порушує свої міжнародні зобов'язання, ігноруючи правила міжнародної торгівлі, інші норми міжнародного права, зобов'язання щодо транспарентності процедур розробки та введення заборон та інших обмежень у торгівлі.

Відповідно до процедур СОТ, запит на проведення консультацій є першим етапом при подачі позову. Протягом двох місяців, згідно з правилами СОТ, повинні бути проведені консультації з урядом України з метою пошуку взаємоприйнятного вирішення ситуації, що склалася.

"У випадку, якщо консультації не принесуть очікуваного результату, ми маємо право почати другу стадію спору - передачу справи на розгляд групи експертів", - сказав Орєшкін.

Як повідомлялося, 15 травня президент Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня, яким передбачені блокування російських поштових сервісів mail.ru, yandex.ru і yandex.ua, російських соціальних мереж "Одноклассники" і "Вконтакте", пошукача Yandex і супутніх сервісів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.