Французький журналіст розповів, чому насправді був затриманий у Туреччині

Субота, 10 червня 2017, 14:46

Французький фотожурналіст Матіас Депардон, який провів місяць під вартою у Туреччині, заявив, що такими діями Анкара хоче послати "сильний сигнал" іншим закордонним журналістам, які хочуть поїхати на південний схід країни.

Про це Депардон заявив після того, яка прибув у п'ятницю ввечері до Франції, передає AFP.

Депардон, який був затриманий недалеко від сирійського кордону, де перебував за завданням журналу National Geographic, сказав, що щасливий повернутися знову у Париж.

Депардон розповів, що його звинуватили у терористичній пропаганді та підтримці терористичних груп, а саме: курдських сепаратистів РПК (Робоча партія Курдистану), через фотографії, які він зробив в останні роки.

"Я думаю, що ідея в тому, щоб послати чіткий сигнал для іноземних та турецьких журналістів, які мають намір писати новини на південному сході Туреччини", - сказав він.

"Я знав, що за законом я міг бути затриманий до року", - сказав він.

Як відомо, південний схід розбитий через відновлені бойові дії між курдськими повстанцями та турецькими силами безпеки, після руйнування крихкого перемир'я у 2015 році.

Нагадаємо, звільнення Депардона стало можливим після того, як президент Франції Еммануель Макрон особисто попросив про це турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Матіаса Депардона було заарештовано у південно-східній провінції Батман на початку травня. Його звинуватили у пропаганді Курдської робітничої партії у соціальних мережах, однак згодом суд постановив звільнити журналіста. Чекаючи на депортацію з Туреччини, Депардон оголосив голодування. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.