Норвегія занепокоєна планами РФ транспортувати повз них плавучу АЕС

фото
Вівторок, 13 червня 2017, 13:01

Влада Норвегії критично налаштована щодо планів ранспортування плавучого атомного енергоблоку "Академік Ломоносов" з Санкт-Петербурга до Мурманська уздовж узбережжя скандинавської країни.

Про це повідомляє Aftenposten.

Судно "Академік Ломоносов" довжиною 144 метрів, шириною 30 метрів і 10 метрів у висоту - це прототип нового типу плавучої атомної електростанції з двома урановими реакторами. Станція може забезпечити електрикою місто з населенням 200 тисяч осіб.

плавуча АЕС "Академік Ломоносов"

У наступному році "Росатом" буде буксирувати станцію приблизно 2300 морських миль за маршрутом від Балтійського заводу в Санкт-Петербурзі до Мурманська. Шлях займе від трьох до чотирьох тижнів, і пройде через Балтійське море і Каттегат, а потім вздовж узбережжя Норвегії.

Глава норвезького МЗС Берг Бренде заявив, що надзвичайна подія під час транспортування енергоблоку може мати серйозні наслідки для навколишнього середовища.

"Норвезькій владі необхідний діалог з росіянами з питань безпеки та готовності до надзвичайних ситуацій, а зараз багато наших питань залишаються без відповіді", - сказав він.

Міністр зазначив, що норвезькі прибережні екосистеми вкрай вразливі, особливо заповідна зона біля архіпелагів Лофотен і Вестеролен, де нереститься тріска.

Влада Норвегії має намір заявити про свою стурбованість на засіданні спільної російсько-норвезької комісії з ядерної та радіаційної безпеки 27-28 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.