Посол України в Австрії: з точки зору безпеки є два сценарії на Донбасі

Четвер, 15 червня 2017, 15:31

Конфлікт на Донбасі може в майбутньому перетворитися на заморожений конфлікт, якщо Росія не докладе зусиль для миру.

Про це сказав посол України в Австрії Олександр Щерба в інтерв'ю виданню Tiroler Tageszeitung.

"Поганий – це заморожений конфлікт на Сході. Себто 6% української території під окупацією. Решта території країни залишається стабільною. Дехто навіть каже – надто стабільною. Люди приїздять до Києва – і не відчувають, що у країні війна.  Добрий сценарій – це якщо Москва все ж таки докладе зусиль для миру, і сторони досягнуть розв’язання", - сказав Щерба.

Він також зазначив, що черговий раунд переговорів в нормандському форматі на вищому рівні, який був нещодавно анонсований, потрібен, щоб закінчити війну і прийти до рішення у питанні Криму.

"Впевненості, звичайно, нема. Надто багато залежить від розумового стану та розрахунків одної людини у Кремлі. І ніхто точно не знає, що він собі запланував. Якби він хотів, то завершив би цю війну дуже швидко. Треба просто прибрати російських громадян, які цю війну ведуть на українській землі", - сказав посол.

Щерба також підкреслив, що Україна не піде на поступку в питанні окупованого Криму, хоча на Заході не всі хочуть знати про півострів.

"Але дозвольте вас запевнити: ми від Криму ніколи не відмовимося. І ніколи не забудемо цей неспровокований геополітичний розбій, це вбивство тисяч наших громадян, цю наругу над нашою довірою. Крим – наш по закону. А цей насильницький акт, який там був проведений, - він зашкодив усім, у тому числі і самій Росії", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.