Пентагон витратив $28 млн на "лісову" форму для Афганістану, де немає лісів

Середа, 21 червня 2017, 19:41

За останні десять років Пентагон дарма витратив $28 мільйонів на купівлю уніформи для афганської армії з "лісовим" камуфляжем, придатну для крихітної частини цієї країни.

Про це стало відомо після спеціальної перевірки, проведеної прокуратурою, повідомляє USA Today.

Міністр оборони Афганістану вибрав дорогий "лісовий" колір, права на який належали приватній фірмі, замість безкоштовного камуфляжного малюнку, що належить уряду США.

У звіті підкреслюється, що "ліси займають лише 2,1% загальної площі Афганістану".

 

Рішення про придбання однакової форми було прийнято у 2007 році. У попередні п'ять років афганські солдати отримували уніформу з кількох країн.

Афганська сторона обрала "лісовий" камуфляж, а чиновники США прийняли рішення купувати 1 364 602 комплектів форменого одягу та 88 010 додаткових пар штанів "без проведення будь-яких офіційних випробувань для визначення ефективності моделі для використання в Афганістані".

"Мені цікаво, що, якби міністр оборони любив фіолетовий або рожевий колір?", - сказав генеральний інспектор Джон Сопко.

"Невже ми будемо купувати рожеві уніформи для солдатів, а не задавати питання? Це божевілля. Це просто дурість. Ми витратили 28 мільйонів доларів платників податків в ім'я моди, адже міністр оборони вважав, що цей малюнок красивіший", - додав він.

У звіті відзначається, що роками Пентагон розтрачував десятки мільйонів доларів з 66-мільярдного бюджету, призначеного для підготовки, оснащення та розміщення афганських сил безпеки.

З 2007 року Пентагон витратив $93 мільйони на уніформу. Перехід на камуфляжний малюнок, що належить американським військовим, може заощадити платникам податків $71 мільйон протягом наступного десятиліття.

Як відомо, Пентагон в даний час розглядає збільшення чисельності американських військ в Афганістані, офіційне оголошення очікується на цьому тижні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.