У Литві викрили фейк про скидання бомби літаком США

Четвер, 22 червня 2017, 11:29

У Литві викрили новий фейк російської пропаганди, згідно з яким американський літак нібито скинув ядерну бомбу над містечком у балтійській країні.

Про це повідомляє Disinformation Review – проект із викриття дезінформації при Європейській службі зовнішньої дії.

"Американський стратегічний бомбардувальник B-52 випадково скинув ядерну бомбу на місто у Литві, внаслідок чого один будинок було знищено", - така історія почала ширитися у соціальних мережах ще 14 червня.

Згодом в мережі з’явився скріншот сфабрикованого повідомлення Міністерства оборони США, який підтверджував інцидент у Клайпедському районі.

Згідно з неправдивим повідомленням американського міноборони, бомбардувальник ВПС США у ході планового польоту в аварійному режимі скинув макет ядерної бомби. У повідомленні навіть наводилися причини виникнення неіснуючої ситуації.

 

Вперше історія про фейковий інцидент з'явилася на порталі російської спільноти Латвії. Згодом фейкове повідомлення поширилось на російських та литовських сайтах у супроводі відео з охопленим вогнем будинком.

INCIDENT WITH B-52 BOMBER IN LITHUANIA: APARTMENT BUILDING WAS DESTROYED from Romualdas Palionis on Vimeo.

Департамент стратегічних комунікацій Збройних сил Латвії невдовзі розсілав електронні листи зі спростуванням фейкової новини. Литовські ЗМІ також опублікували повідомлення про поширення неправдивої інформації. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.