Сейм Польщі схвалив закон про знесення пам'ятників, що прославляють комунізм

Четвер, 22 червня 2017, 15:34

Сейм Польщі у четвер прийняв поправки до закону про пропаганду комунізму в частині, яка регулює знесення пам'ятників, що прославляють тоталітарний устрій.

Про це повідомляє видання wPolityce.

За внесення поправок проголосували 408 депутатів, 7 було проти, 15 утрималися.

Поправки передбачають створення правових механізмів, які дозволять усунення з публічного простору конструкцій, які прославляють тоталітарний устрій.

В оновленому законі йдеться, що пам'ятники та інші подібні об'єкти "не можуть віддавати шану особам, організаціям, подіям або датам, які символізують комунізм або інший тоталітарний лад".

До цих об'єктів не належать пам'ятники, розташовані на кладовищах або території інших поховань, а також пам'ятники, що не виставлені на загальний огляд, або ж демонстровані в наукових цілях, в якості твору мистецтва, а також монументи, внесені до реєстру пам'яток архітектури.

Пам’ятники, які не належать до цих категорій, польські депутати пропонують демонтувати протягом 12 місяців після набуття чинності поправками. На території Польщі налічується майже 50 таких об'єктів.

У Держдумі РФ вже висловили своє обурення у зв’язку з прийнятими поправками. На думку віце-спікера Ірини Ярової, польські депутати вчинили злочин проти своєї ж країни, прийнявши такі поправки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.