ЄСПЛ визнав Італію винною в тортурах щодо мітингарів на саміті G8 у 2001 році

Четвер, 22 червня 2017, 16:39

Європейський суд з прав людини визнав Італію винною у катуваннях десятків демонстрантів-антиглобалітсів на період 27-саміту G8 в Генуї у 2001 році.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ.

Нагадаємо, у 2001 році на час проведення саміту світових лідерів у Генуї поліція Італії провела спецоперацію в школі "Diaz-Pertini", де зібралися демонстранти-антиглобалісти.

Тоді поліція без розбору напала на протестантів. В результаті було арештовано та поранено десятки осіб. Повідомлялося, що затримані демонстранти, які були доставлені в ізолятор попереднього утримання в Бользането, піддавалися тортурам. В результаті лише 15 осіб були засуджені за жорстоке поводження із затриманими. Однак, ніхто з них не був посаджений у в'язницю через те, що закінчився термін давності щодо скоєних злочинів.

22 червня Європейський суд з прав людини одностайно визнав порушення Італією статті 3 (заборона катувань та нелюдського поводження або такого, що принижує гідність людини) Європейської конвенції з прав людини.

Повідомляється, що ЄСПЛ засудив "особливо серйозний та жорстокий" поліцейський рейд на школу "Diaz-Pertini" у Генуї, де перебували 42 демонстрантів.

Згідно із рішенням суду, Італія має виплатити збитки в розмірі 45 000 євро кожному позивачу та по 55 000 євро у випадку двох позивачів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.