Німеччина реабілітує 60 тис. осіб, засуджених нацистами за гомосексуалізм

П'ятниця, 23 червня 2017, 10:32

Німецький Бундестаг схвалив закон, який реабілітує понад 60 тисяч осіб, засуджених згідно з законами нацистської епохи за гомосексуалізм.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Бундестаг одноголосно ухвалив 22 червня рішення скасувати всі вироки за 175 параграфом кримінального кодексу, що передбачав кримінальну відповідальність за гомосексуальні відносини між чоловіками.

Повідомляється, що засуджених у повоєнний час німецьких гомосексуалів планується реабілітувати та виплатити їм компенсації.

Постраждалим - а їх з 1949 року було близько 64 тисяч осіб, виплатять компенсації розміром 3000 євро та по 1500 євро за кожен рік ув'язнення.

Раніше повідомлялося, що близько 5000 осіб, які були визнані винними, все ще живі.

Перш ніж рішення набуде чинності, його має затвердити Бундесрат.

Нагадаємо, минулого року у Британії затвердили так званий закон Тюрінга, згідно з яким посмертно виправдано тисячі чоловіків, засуджених за гомосексуалізм, до його декриміналізації в 1967 році.

У Британії ініціатива була названа на честь Алана Тюрінга – видатного британського математика, який був засуджений за зв'язок з чоловіками в 1952 році та незабаром закінчив життя самогубством. У 2013 році він був посмертно помилуваний королевою Єлизаветою II.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.