Макрон та лідери "Вишеградської четвірки" зустрілися на тлі суперечки

П'ятниця, 23 червня 2017, 19:21

Президент Франції Еммануель Макрон та лідери "Вишеградської четвірки" зустрілися у п'ятницю в Брюсселі після заочної суперечки щодо робочих місць та демократичних цінностей.

Про це повідомляє Reuters.

Макрон пообіцяв захистити французьких робітників від того, що він вважає "соціальним демпінгом", в якому компанії використовують дешевшу працю та недобросовісну конкуренцію з найбідніших країн Східної Європи.

Польща, Угорщина, Словаччина та Чехія заявляють, що їм слід дозволити конкурувати за нижчими цінами - так само, як більш розвинені країни Західної Європи конкурують за якісні продукти та ноу-хау - щоб наздогнати після десятиліть комуністичного застою.

Макрон та лідери держав Східної Європи погодилися створити групу експертів, щоб спробувати звузити розбіжності.

"На зустрічі сьогодні вранці ми визначили, щодо яких питань ми маємо розбіжності, і де ми будемо продовжувати дискусію, щоб краще зрозуміти вимоги один одного", - сказав Макрон після зустрічі.

Країни ЄС мають різні погляди щодо правил, згідно з якими, скажімо, болгарський водій вантажівки або литовський каменяр може працювати у Франції за заробітну плату, яка, як правило, нижче мінімального рівня, гарантованого на заході.

"Я звернув увагу Еммануеля Макрона на те, наскільки низька заробітна плата в Чеській Республіці порівняно з Францією, і що французькі фірми також можуть зробити більше для підвищення заробітної плати", - сказав чеський прем'єр-міністр Богуслав Соботка.

За попередньою інформацією, п'ять лідерів погодилися знову зустрітися у вересні.

"Вишеградська четвірка" також не згодна із Францією щодо поводження з біженцями та мігрантами з-поза меж ЄС, і була роздратована відкритою критикою Макрона на адресу Варшава та Будапешта щодо демократії та верховенства права.

Макрон раніше заявив, що він буде підтримувати санкції проти Польщі, чий націоналістичний уряд зневажив ЄС, намагаючись запровадити суворий державний контроль над суддями та громадськими засобами масової інформації, а також відмовився від біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.