Українські запчастини користуються попитом в Німеччині

PROMOTED
Понеділок, 26 червня 2017, 12:11

Згідно з даними Німецько-української торгівельної палати, за останні роки відбулася суттєва зміна в статистиці торгівлі між двома країнами. Якщо ще в 2012 році майже 30% вітчизняного експорту складали продукція та сировина металургійної галузі, то в 2016 провідне місце в експорті зайняли автомобільні комплектуючі. Майже ¼ від експортного товарообороту (24,7%) – це запчастини.

Загалом в експорті до ЄС товари для авто доводиться лише 1% (дані Держстату за 2016 рік). Але враховуючи, що моніторинг пропозицій магазинів, які продають автозапчастини на http://price.ua/avtozapchasti.html, теж показує незначну частку товарів вітчизняного виробництва, а в грошовому вираженні 1% - це понад 130 млн доларів США (в 2016 об’єм експорту склав $13,5 млрд), це свідчить про позитивну динаміку.

Підвищення попиту на автозапчастини українського виробництва можна пов’язати зі збільшенням німецьких інвестицій до цієї галузі.

Завдяки порівняно високій якості продукції та значно нижчих, ніж в ЄС, розмірах заробітної плати, створювати робочі місця в Україні стало вигідніше, ніж купувати сировину. Позитивно вплинуло на збільшення частки експорту і укладення угоди про зону вільної торгівлі торгівлі з Євросоюзом.

Зараз в західних областях діють підприємства з німецьким капіталом, на яких зайняті понад 25 тисяч українців. Компанія "Kromberg & Schubert" має в Луцьку завод з виробництва електричної проводки для автомобілів BMW, VW та Mercedes. Також інвестори з Німеччини планують відкрити нові виробничі потужності в Житомирі.

На Львівщині діє фабрика акціонерного товариства "Leoni AG", яка випускає аналогічну продукцію для машин Opel. Її представники також неодноразово повідомляли про бажання розширити потужності та відкрити ще один завод в Коломиї, Івано-Франківської області. Ці наміри підтверджував Президент України Петро Порошенко, повідомивши, що компанія планує створити близько 800 нових робочих місць.

Також серед підприємств, які експортують запчастини до Німеччини, варто загадати KOSTAL Ukraine. В Переяславі-Хмельницькому, що на Київщині, завод цієї міжнародної корпорації виготовляє електрообладнання та рульові колонки для авто європейських марок.

Наприкінці 2016 року в Чернівцях відкрилася виробнича філія "Аутомотив Електрик Україна". Це вже друга фабрика, заснована "Prettl Kabel Konfektion GMBH", перше підприємство в Кам’янець-Подільському працює вже 19 років. Підприємства, що експортують автомобільні деталі до Євросоюзу, виготовляють не лише електрику та кабельну продукцію.

Компанія "Ґроклін-Карпати" займається пошивом сидінь для BMW, Volkswagen, Audi, Smart, Mercedes, Porsche, а також авто інших марок. Її швейні фабрики діють на Закарпатті з 2001 року. А завод "Disla", що на Київщині, виготовляє легкосплавні диски для авто, експортуючи при цьому до країн Європи близько половини продукції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.