Прем'єр Британії пообіцяла 1 млрд фунтів Північній Ірландії в обмін на підтримку

Вівторок, 27 червня 2017, 13:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей в процесі переговорів про створення коаліції з "Демократичною юніоністською партією" (DUP) пообіцяла збільшити видатки для Північної Ірландії на 1 млрд. фунтів.

Про це пише The Times.

Мей обіцяє більш високі витрати на охорону здоров'я, освіту та інфраструктуру в Північній Ірландії, а натомість отримає більшість у 13 депутатів у парламенті, що залишає її досить вразливою, адже для втрати більшості достатньо, щоб сім депутатів перейшли на іншу сторону під час голосування.

Обіцянка про більше фінансування, яке становить додаткові 354 фунтів на особу в Північній Ірландії протягом двох років, викликала гнів у Шотландії та Уельсі. Терезу Мей звинувачують в тому, що вона фактично купила лояльність північноірландців.

Дані Управління національної статистики показують, що Північна Ірландія вже мала найвищі державні витрати на особу, але зробила найнижчий податковий внесок. Щорічно вона витрачає 14018 фунтів на людину в порівнянні з 13 054 фунтами в Шотландії, 12 513 фунтів в Уельсі та 11297 фунтів стерлінгів у Англії.

 Північна Ірландія внесла в казначейство 15,9 мільярда фунтів минулого року із загальної суми 682 млрд – найнижчий показник серед усіх регіонів Великої Британії.

Частина коштів з 1 млрд. фунтів в короткостроковій перспективі буде взята з резервних фондів, але в кінцевому підсумку видатки будуть фінансуватися за рахунок збільшення податків та запозичень, а найбільші внески належать платникам податків в Англії.

Нагадаємо, угода між Консервативною партією та DUP була досягнута через два тижні переговорів між сторонами, оскільки нещодавні вибори призвели до так званого підвішеного парламенту у країні.

Десять депутатів DUP підтримають консерваторів під час головного голосування у Палаті громад щодо промови королеви, проте формальної коаліції не буде.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.