ЄК не отримувала мандат на переговори про Північний потік-2, було тільки обговорення

Четвер, 29 червня 2017, 11:56

Країни Європейського союзу поки не надавали Єврокомісії мандат на початок переговорів з РФ щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Відбулося тільки неформальне обговорення запиту ЄК.

Про це йдеться у листі представництва НАК "Нафтогаз-Україна" в Бельгії, текст якого має в розпорядженні "Європейська правда".

"26 червня в рамках засідання Ради міністрів ЄС з питань транспорту, телекомунікацій та енергетики відбулося неформальне обговорення запиту Єврокомісії на видачу мандату для переговорів з РФ по "Північному потоку-2", у ході якого Єврокомісія проінформувала країни-члени про суть його положень", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що окремі країни ЄС привітали ініціативу Єврокомісії, в той час як інші висловили занепокоєння, що проект може підірвати цілі Енергетичного союзу. Німеччина, яка підтримує будівництво, не брала слова в понеділок.

Для офіційного початку переговорів Єврокомісія повинна отримати відповідний мандат від країн ЄС.

Спершу його повинна затвердити робоча група Ради міністрів, потім Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) і після цього Рада ЄС кваліфікованою більшістю голосів. Під час двох перших етапів текст запиту, теоретично, може зазнавати змін.

"Тобто на сьогодні формальна процедура проходження мандату через Раду міністрів ЄС ще не розпочалася", - зазначають у "Нафтогазі".

Нагадаємо, прес-секретар Мальтійського головування в ЄС Пабло Мікаллеф раніше заявив, що "приблизно 13 держав-членів" підтримали ідею надати Єврокомісії мандат для переговорів з РФ.

Як відомо, низка європейських країн виступили проти будівництва трубопроводу, вважаючи, що він зробить ЄС заручником Москви.

Раніше президент Європейської ради Дональд Туск написав листа президенту ЄК Жану-Клоду Юнкеру, в якому зазначив, що будівництво газопроводу зміцнить позиції Росії.

"Північний потік-2" сконцентрує постачання російського газу на одному маршруті до Німеччини по дну Балтійського моря з 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.