Комісія ОЗХЗ підтвердила застосування забороненого газу зарин в Сирії

П'ятниця, 30 червня 2017, 11:03

Спеціальна комісія Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила факт застосування забороненої хімічної речовини в сирійському місті Хан-Шейхун 4 квітня.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на доповідь ОЗХЗ.

Згідно із документом, експерти прийшли до висновку, що більшість жителів Хан-Шейхун зазнали впливу нервово-паралітичного газу "зарин або схожої з ним речовини".

В результаті хімічної атаки в Хан-Шейхуні загинули понад 90 осіб. В той же час у доповіді комісії не вказується, хто відповідальний за атаку.

Західні спецслужби звинуватили в нападі уряд Башара Асада, але сирійські чиновники неодноразово заперечували використання заборонених токсинів у конфлікті.

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що "немає жодних сумнівів", що уряд Асада використовував хімічну зброю в Сирії.

"Ми будемо продовжувати кампанію у Великій Британії, щоб застосувати санкції до осіб, відповідальних за це... Люди, які скидають хімічну зброю на невинних людей, повинні нести відповідальність", - сказав він.

За даними правозахисників, сирійські сили режиму Асада здійснили газові атаки в грудні 2016 року, у березні 2017 року та 4 квітня 2017 року у Хан-Шейхуні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.