Переговори щодо возз'єднання Кіпру відновляться у червні

Понеділок, 5 червня 2017, 10:04

Лідери розділеного Кіпру і генеральний секретар ООН домовилися про необхідність знову скликати конференцію щодо возз’єднання острова в червні.

Про це повідомляє Cyprus Mail.

Спеціальний радник генсека ООН Еспен Барт Ейде буде взаємодіяти з усіма учасниками підготовки спільного документу, щоб вести дискусії з питань безпеки та гарантій, засновані на результатах засідань конференції щодо Кіпру в Женеві і Монте Пелерен.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадес і лідер турків-кіпріотів Мустафа Акинджи також домовилися продовжувати паралельно вести переговори в Женеві щодо всіх інших невирішених питань, включаючи території, власності та управління і поділу влади.

Минулого тижня повідомлялося, що посланник ООН скасував переговори з лідерами етнічно розділеного Кіпру після невдалої спроби знайти "спільну мову" про скликання фінального саміту і укладення угоди щодо возз'єднання острова

Нагадаємо, в січні цього року в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вони завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також треба вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.