Іран пропонує допомогу Катару, готовий постачати продукти морем

Понеділок, 5 червня 2017, 16:14

Іран запропонував Катару експортувати продовольство морем після того, як кілька катарських сусідів оголосили про розрив відносин з Дохою.

Про це повідомляє Associated Press.

Голова союзу експортерів сільськогосподарської продукції Ірану заявив про те, що поставки продовольства, відправленого з Ірану, можуть дістатися до Катару через 12 годин.

Катар в основному покладається на продукти харчування, що доставляються з Саудівської Аравії через сухопутний кордон.

Але ЗМІ повідомили, що вантажівки, які перевозять продукти для Катару, тепер стоять на кордоні і не можуть в'їхати до країни.

Представник Міністерства закордонних справ Ірану Бахрам Гасемі закликав до "чіткого і явного діалогу" між країнами. За його словами, зростання напруженості серед країн Перської затоки загрожує інтересам всіх в регіоні.

Іран і Саудівська Аравія є регіональними суперниками, які підтримують протиборчі сторони в війнах в Сирії і Ємені.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Бахрейн розірвали дипломатичні зв'язки з Катаром.

Країни також оголосили про закриття транспортних зв'язків з Катаром і дали катарським гостям і жителям міст два тижні, щоб виїхати.

Пізніше до них приєдналися Лівія та Ємен.

Причиною таких заходів стало звинувачення влади Катару у підтримці терористичної діяльності, в тому числі "Аль-Каїди" та "Ісламської держави".

Не виключено, що справжньою причиною стало те, що на саміті країн Перської затоки наприкінці травня катарське новинне агентство розповсюдило промову еміра Катару, який заявив про підтримку нормальних відносин з Іраном, що викликало хвилю критики на саміті. Пізніше Доха заявила, що публікацію зробили хакери.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.