Декілька лідерів ХАМАСу покинули Катар, щоб не створювати проблем - ЗМІ

Четвер, 8 червня 2017, 12:49

П'ять високопоставлених лідерів палестинського ісламського руху ХАМАС залишили Катар, щоб не створювати проблем для країни.

Про це повідомляє i24news.tv з посиланням на йорданські медіа.

За даними ЗМІ, у четвер 8 червня п'ять високопоставлених лідерів ХАМАСу, в тому числі Халед Машаль, голова політбюро палестинської партії Ісламського руху опору (ХАМАС), залишили Доху.

Повідомляється, що лідери ХАМАСу покинули Доху, щоб не створювати проблеми для країни, яку звинувачують у зв'язках з терористичними організаціями.

Зазначимо, що ХАМАС - палестинський ісламістський рух, який контролює сектор Газа та з яким Ізраїль бореться протягом трьох десятиліть. ХАМАС визнаний терористичною організацією Ізраїлем, Канадою, США і Японією, а також заборонений в Йорданії та Єгипті. В Австралії та Великій Британії терористичним визнають тільки військове крило ХАМАС. У грудні 2014 Суд ЄС ухвалив рішення про виключення руху ХАМАС зі списку терористичних організацій.

За словами Ахмада Юсефа, високопоставленого діяча ХАМАСу, чиновники не були вигнані, та вже знайшли інше місце для переїзду.

Напередодні державний міністр Об'єднаних Арабських Еміратів у закордонних справах Анвар Гаргаш назвав Катар "головним чемпіоном по екстремізму й тероризму в регіоні".

Повідомляється, що на початку тижня Катар залишили ще двоє членів ХАМАСу.

За даними ліванських ЗМІ, уряд Катару опублікував список тих, хто повинен покинути столицю. ХАМАС спростував такі повідомлення.

Нагадаємо, Мавританія, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн, Лівія, Ємен, Мальдівська Республіка та Маврикій розірвали дипломатичні зв'язки з Катаром.

Уряд Йорданії заявив, що знижує рівень свого дипломатичного представництва в Катарі.

Причиною таких заходів стало звинувачення влади Катару у підтримці терористичної діяльності, в тому числі "Аль-Каїди" та "Ісламської держави".

Видання The Financial Times повідомило, що Катар виплатив до мільярда доларів викупу за викрадених в Іраку 26 членів королівської сім'ї та захоплених військових. 

Виплати нібито призначалися для терористичних угруповань, пов'язаних з "Аль-Каїдою" та представникам іранських сил безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.