Посол в НАТО розповів, як Україна відмовилася від ПДЧ у 2006 році

Середа, 12 липня 2017, 14:01

Україна могла отримати План дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО ще у 2006 році, але відмовилася від нього.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" розповів новий глава місії України при НАТО Вадим Пристайко.

За його словами, у 2006 році ініціатива про запрошення приєднатися до ПДЧ виходила саме зі сторони НАТО.

"Ще в 2006 році нам повідомили, що Україна досягла у своєму розвитку та у своїй взаємодії з альянсом такого рівня, що  вже може перейти на новий рівень, який має назву Плану дій щодо членства" - розповів Пристайко, який на той час був послом України в Канаді.

За його словами, тодішній генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер перебував  у Канаді з візитом, де організував офіційну вечерю, на яку також запросили  Україну та Грузію.

"Там генсек оголосив, що на саміті 2006 року Україна та Грузія отримають офіційне запрошення приєднатися до ПДЧ" - сказав посол.

"Але після цього прем’єр-міністр Янукович приїхав на одне із засідань Комісії Україна-НАТО, і замість того щоби подякувати за цю пропозицію – прямо відмовився від неї.  Тоді він сказав, що Україна хоче лише взаємодіяти на практичних напрямках, таких як спільні навчання та відмовився від політичної інтеграції" - розкрив він деталі відмови від ПДЧ.

Як повідомлялося, в понеділок президент Порошенко, відповідаючи на запитання "Європейської правди", анонсував початок діалогу з альянсом про надання України Плану дій щодо членства: "Ми вважаємо за необхідне почати дискусію про запровадження Плану дій щодо членства. Сьогодні ми обговорили це і наші пропозиції про початок дискусії були із задоволенням сприйняті (країнами-членами НАТО)".

Члени Північноатлантичної ради "взяли до уваги" прагнення України отримати План дій щодо членства, але не давали згоди з цього приводу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.