Єврокомісія рекомендує припинити процедуру надмірного дефіциту Греції

Середа, 12 липня 2017, 16:41

Європейська комісія вирішила рекомендувати Раді ЄС припинити процедуру надмірного дефіциту для Греції.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

"Це рішення випливає з суттєвих зусиль, зроблених країною за останні роки для консолідації своїх державних фінансів, а також прогресу, досягнутого в реалізації програми підтримки Європейського механізму стабільності (ESM) для Греції", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Греція досягла прогресу на шляху фіскальної стійкості. Загальний баланс уряду збільшився з дефіциту у 15,1% в 2009 році до надлишку на 0,7% в 2016 році.

Це значно нижче за рівень дефіцити у 3%, дозволеного Договором про функціонування Європейського Союзу.

Відзначається також суттєвий та широкомасштабний пакет структурних реформ, які Греція прийняла у рамках своїх зобов'язань за програмою підтримки стабільності в рамках ESM.

"Згідно з економічним прогнозом Єврокомісії, позитивна фіскальна ефективність Греції є тривалою. Заходи фіскального характеру, вжиті в рамках програми підтримки стабільності, передбачають економію на рівні 4,5% від ВВП до 2018 року. Дефіцит, як очікується, залишатиметься нижче порогових значень, встановлених Договором на рівні 3% на період прогнозу Комісії", - йдеться у заяві.

У розпал фінансової кризи 2010 року 24 з 28 країн-членів ЄС перебували у чорному списку надмірного дефіциту. Якщо Грецію виключать зі зписку, то таких країн залишиться всього три – Франція, Британія та Іспанія.

Нагадаємо, 16 червня міжнародні кредитори Греції погодилися на виділення Греції траншу у розмірі 8,5 млрд євро.

Кошти підуть на поточні фінансові потреби країни, погашення заборгованості та, можливо, на створення валютних резервів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.