Велика Британія вперше визнала, що має заплатити "рахунок за Brexit"

П'ятниця, 14 липня 2017, 12:38

Велика Британія вперше визнала, що повинна заплатити ЄС суму за невиконання своїх зобов’язань перед блоком у зв’язку з виходом з Європейського союзу.

Про це ідеться у письмовій заяві до парламенту державного міністра Британії у справах Brexit Джойс Енелей, повідомляє Bloomberg.

"Уряду зрозуміло, що ми будемо працювати з ЄС, щоб визначити справедливе врегулювання прав та обов’язків Великої Британії, яка виходить з Євросоюзу", - говорить у заяві Енелей.

Міністр підкреслила: британський уряд визнає, що у Британії є зобов’язання перед Європейським союзом, як і в ЄС є зобов’язання перед Об’єднаним Королівством, "які мають бути вирішені".

Так званий "рахунок за Brexit" є одним із найгостріших питань на переговорах щодо виходу Британії з ЄС. Точна сума, яку Британія має виплатити у казну блоку, не відома, однак у медіа називалась цифра у 100 мільярдів євро.

Заява Енелей контрастує із заявами інших британських високопосадовців. Міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон називав суму коштів "грабіжницькою".

Британія має домовитися з ЄС про виплату цих коштів, оскільки це один із трьох пунктів разом з правами громадян та кордоном з Ірландією, без погодження яких Брюссель відмовляється переходити до дискусії щодо майбутніх відносин з Лондоном. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.