ЄС у річницю путчу нагадав Туреччині про повагу до прав людини

П'ятниця, 14 липня 2017, 18:36

Євросоюз закликав Туреччину розслідувати спробу державного перевороту із дотриманням верховенства права та поваги до прав людини.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні.

"15 липня 2016 року народ Туреччини став свідком спроби перевороту, в результаті якого загинули сотні невинних мирних жителів та постраждали понад 2000 людей. Через рік ЄС знову засуджує спробу державного перевороту, як це було в перші години цієї драматичної ночі 15 липня 2016 року, і нагадує про свою цілковиту підтримку демократично обраних установ країни", - йдеться у заяві.

Зазначається, що Туреччина має право притягнути окремих винуватців цього перевороту до відповідальності у суворій відповідності до верховенства права та незалежності судової влади.

"Повага до прав людини, основних свобод та верховенства права є основними принципами ЄС. Вони втілюють як основи наших відносин, так і прагнення народу Туреччини та Євросоюзу. Як ключовий партнер і країна-кандидат, а також член Ради Європи, Туреччина підписала ці принципи", - йдеться у повідомлення.

В ЄС заявляють, що готові і хочуть продовжувати працювати зі стабільною, економічно активною та демократичною Туреччиною.

"З цією метою і в рамках взаємодії ЄС з Туреччиною 25 липня в Брюсселі відбудеться політичний діалог високого рівня, на якому представники ЄС та Туреччини обговорять сфери спільного інтересу та спільні виклики", - зазначається у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.