Німеччина отримала понад 1 млрд євро від грецької фінансової кризи

Вівторок, 18 липня 2017, 11:51

Німеччина з початку грецької фінансової кризи у 2009 році отримала 1,4 млрд. євро прибутків від кредитів, виданих Афінам.

Про це повідомляє Euractiv.

Міністерство фінансів Німеччини опублікувало інформацію згідно із якою, німецький банк розвитку KfW отримав виплату процентів на суму близько 393 млн. євро за кредитом у 15,2 млрд. євро, який він надав Афінам у 2010 році.

У період з 2010 по 2012 рік програма з придбання держаних боргів Греції центробанками країн єврозони принесла Бундесбанку прибуток у розмірі 952 млн. євро.

Інші члени єврозони погодились повернути будь-які прибутки грецькому центральному банку. Але операція з відшкодування була припинена в 2015 році з політичних міркувань, зокрема, через напруженість між новообраним урядом Алексіса Ципраса та трійкою кредиторів.

Берлін виступає категорично проти часткового списання боргів Греції, як про це просять Афіни після кількох років жорсткої економії. Уряд Ципраса закликав до полегшення боргу, щоб відновити довіру з метою повернення на боргові ринки.

МВФ підтримав Грецію і навіть заявив, що буде сприяти наступному траншу допомоги лише, якщо грецький борг буде скорочений.

Але міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле категорично відмовився і Фонд відмовився збільшувати свою частку у програмі кредитування.

Нагадаємо, країни єврозони погодилися на виділення Греції третього траншу допомоги у розмірі 8,5 млрд євро. Близько 6,9 млрд євро будуть спрямовані на обслуговування боргу, решта – на погашення заборгованості.

Європейська комісія вирішила рекомендувати Раді ЄС припинити процедуру надмірного дефіциту для Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.