Європарламент занепокоєний змінами у судовій системі Польщі

Вівторок, 18 липня 2017, 13:32

Схвалення суперечливих законів щодо зміни судоустрою послаблює незалежність судової системи та підриває принципи розподілу влади у Польщі.

Про це ідеться у листі президента Європейського парламенту Антоніо Таяні до президента Польщі Анджея Дуди.

"Минулого тижня польський парламент схвалив закон щодо Національної судової ради та закон щодо судів загальної юрисдикції. Це законодавство викликало велику стурбованість у Європейського парламенту, оскільки воно може суперечити фундаментальним принципам договорів ЄС, послабити незалежність та неупередженість польської судової системи та підірвати розподіл влади у Польщі", - ідеться у листі Таяні.

Більше того, 13 липня у Сейм було внесено новий законопроект, який може припинити мандат суддів Верховного суду та дозволити міністру юстиції ухвалювати рішення щодо їхньої заміни. За інформацією Таяні, закон буде схвалено на сесії 18-20 липня.

"З огляду на терміновість ситуації, на прохання широкої більшості лідерів політичних груп Європейського парламенту, надсилаю вам чіткий сигнал занепокоєння. Беручи до уваги вашу роль гаранта польської Конституції, закликаю вас розглянути ці питання і взяти до уваги це занепокоєння", - йдеться у листі Таяні.  

Нагадаємо, в неділю у Варшаві пройшла акція протесту, спрямована проти суперечливої реформи судоустрою, яку пропонує провести керівна партія "Право і справедливість".

Раніше у Раді Європи розкритикували новий польський закон про контроль над суддями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.