Президент Польщі пригрозив не підписати суперечливий закон про судоустрій

Вівторок, 18 липня 2017, 19:32

Президент Польщі Анджей Дуда висунув умову, за якою він готовий підписати суперечливий закон про судоустрій, який зустрів критику як всередині країни, так і за кордоном.

Про це повідомляє Gazeta Wyborza.

"Я не підпишу закон про Верховний суд, якщо для підписання мені на стіл не ляже і запропонований мною закон" - сказав Дуда, який вніс власний законопроект про Національну судову раду.

За його словами, поляки не задоволені функціонуванням судової системи в Польщі.

"Я згоден, що необхідна реформа. В тому числі і Верховного суду. Але до цього слід підходити з розумом. Я передав сьогодні маршалкові сейму власний проект закону про національну судову раду" - заявив Дуда.

Він пропонує, щоб членів Національної судової ради обирав парламент більшістю у 3/5 голосів. На його думку, цієї більшості достатньо для того, щоб рішення про слад судового органу приймалося не однією парламентською групою.

На заяву президента Польщі вже відреагували в опозиції.

"Як бачимо, тиск має сенс. Однак не будемо хвалити день до заходу сонця" - сказав лідер партії "Новочесна" Ришард Петру.

Нагадаємо, Сенат Польщі слідом за Сеймом проголосував за поправки до закону про Національну судову раду і структуру судів.

Згідно з ними, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції. Глава мін’юсту зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя. Також закон надає депутатам роль у виборі членів Національної судової ради - органу, який призначає суддів.

Аби закон набув чинності, його ще повинен підписати президент Польщі Анджей Дуда.

Раніше у Раді Європи розкритикували новий польський закон про контроль над суддями.

У неділю у Варшаві відбулися багатотисячні протести у зв’язку з законом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.