В ЄС розкритикували зміну виборчої системи Молдови

П'ятниця, 21 липня 2017, 13:32

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган розкритикували перехід Молдови на змішану систему виборів.

Про це йдеться у їхній спільній заяві, опублікованій 21 липня, повідомляє NewsMaker.

У заяві наголошують, що прийняте рішення йде врозріз з рекомендаціями Венеціанської комісії та Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

У ЄС відзначають, хоча виборча система - це суверенне право держави, Євросоюз переконаний, що будь-яка її зміна має зміцнювати демократію і базуватися на широкому консенсусі політичних сил.

Крім того, необхідно було провести "справжні консультації з громадянським суспільством" і слідувати рекомендаціям зовнішніх партнерів.

У заяві також сказано, що ЄС продовжить уважно стежити за розвитком подій навколо виборчої реформи і її реалізацією.

"ЄС неодноразово і зовсім нещодавно в ході процедури з виділення макрофінансової допомоги Молдові наголошував на необхідності поважати демократичні механізми, що включають багатопартійність і верховенство закону", - підкреслено в заяві.

Напередодні молдовський парламент схвалив у другому читанні законопроект про перехід на змішану систему виборів. У той же день закон підписав президент Ігор Додон.

Ухвалення закону супроводжувалося акціями протесту всередині країни та викликало негативну реакцію за кордоном.

Європейська народна партія зажадала від Єврокомісії призупинити фінансування Молдови та переглянути Угоду про асоціацію країни з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.