У 9 країнах ЄС пройшли акції проти судової реформи у Польщі

Понеділок, 24 липня 2017, 11:19

У 18 містах Євросоюзу на вихідних відбулися акції протесту, організовані рухом "Pulse of Europe", проти суперечливої судової реформи у Польщі.

Про це повідомляє Polskie Radio.

За словами речниці руху "Pulse of Europe" ("Пульс Європи") Стефані Гартунґ, демонстрації відбулися у дев’яти європейських столицях, зокрема в Берліні, Брюсселі, Парижі, Римі, Відні та Варшаві, а також в інших дев’яти містах на терені Німеччини: у Мюнхені, Гамбурзі, Франкфурті-на-Майні.

Демонстрації організовано під гаслом "PulseforPoland", а їхньою метою було висловлення підтримки для захисту демократії та верховенства закону у польській державі, а також прояв солідарності з опозицією у Польщі.

Громадський рух "Pulse of Europe" було утворено після обрання Дональда Трампа президентом США у листопаді минулого року, а його метою є збереження єдності ЄС та реформування спільноти. 

Протести відбулися також у Великій Британії, де кількасот осіб у неділю ввечері зібралися біля посольства Польщі у Лондоні.

Нагадаємо, у Єврокомісії закликали Польщу відкласти проведення судової реформи, в іншому разі на Варшаву чекає дисциплінарне покарання.

Вночі 22 липня Сенат Польщі попри протести прийняв підтриманий раніше Сеймом закон про Верховний суд.

Аби закон набув чинності, його ще повинен підписати президент Польщі Анджей Дуда.

Як відомо, опозиція вважає документ "замахом на демократію" в країні. Його прийняття супроводжується масовими протестами. Документ зустрів критику і за кордоном.

Згідно із законом, Верховний суд країни підпорядковуватиметься Міністерству юстиції. Глава Мін’юсту зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій з представниками органів правосуддя. Також закон надає депутатам роль у виборі членів Національної судової ради - органу, який призначає суддів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.