У Польщі тривають протести проти судової реформи

відео
Середа, 26 липня 2017, 09:34

У Польщі тривають протести проти урядової судової реформи, навіть попри те, що президент країни Анджей Дуда наклав вето на два з трьох законопроектів щодо судоустрою, ухвалених парламентом.

Про це повідомляє Wyborcza.

У вівторок ввечері у Варшаві, Вроцлаві, Гданську та інших польських містах на вулицях люди протестували через підписання Дудою закону про суди загальної юрисдикції.

У Варшаві кілька десятків тисяч людей зібралися біля Президентського палацу і будівлі Верховного суду, де зі свічками утворили вже традиційний для цих акцій "ланцюг світла". 

Нагадаємо, 24 липня Дуда заявив, що накладе вето на суперечливі закони про Верховний суд і Національну раду суддів, ухвалені минулого тижня Сенатом в рамках судової реформи.

Польський прем’єр Беата Шидло після цього сказала, що уряд Польщі має намір продовжити реформування судової системи, незважаючи на вето Дуди.

Минулого тижня віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс закликав Польщу відкласти проведення судової реформи, в іншому разі на Варшаву чекає дисциплінарне покарання.

За його словами, реформа судочинства матиме "дуже значний негативний вплив" на незалежність судів.

Читайте також: "Польський розкол: що змінить для Варшави та Києва конфлікт між президентом та партією влади"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.