Єврокомісія дала Польщі місяць на вирішення питання спірних законів про судоустрій

Середа, 26 липня 2017, 13:49

Єврокомісія рекомендує Польщі протягом місяця вирішити проблеми, викликані суперечливою судовою реформою.

Про це заявив віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс на прес-конференції у Брюсселі.

"Минулого тижня дещо змінилося у Польщі, а дещо не змінилося. Ми протягуємо нашу руку польській владі з метою діалогу та закликаємо польський уряд зупинити нове законодавство. Ми вітаємо, що президент Дуда оголосив про рішення ветувати два з 4 законів. Проте той факт, що два з чотирьох законів були підписані, і що робота буде продовжена щодо них, означає, що ми повинні чітко викласти нашу занепокоєність. Єврокомісія рекомендує польській владі вирішити всі проблеми протягом місяця та поінформувати Єврокомісію про вжиті кроки", - заявив Тіммерманс.

Віце-президент ЄК наголосив, що нова третя рекомендація, затверджена сьогодні, 26 липня, базується на попередніх рекомендаціях ЄК, прийнятих  27 липня та 21 грудня 2016 року, що стосуються проблеми порушення верховенства права. У ЄК наголосили, що закони у Польщі мають відповідати законодавству ЄС.

Тіммерманс заявив, що якщо рекомендації Єврокомісії не будуть виконані, то ЄС негайно активує процедуру статті 7, що передбачає запровадження дисциплінарного покарання.

Повідомляється, що рекомендації Єврокомісії з питань верховенства права, надіслані сьогодні Польщі, стосуються чотирьох нових законодавчих актів, прийнятих парламентом Польщі, які, за оцінкою ЄК, загрожують верховенству права:

Закон про Верховний Суд, Закон про Національну Раду з питань судової влади (обидва "ветовані" президентом Польщі 24 липня), Закон про організацію судів ординарної юрисдикції (підписаний президентом Польщі 25 липня та ще не опублікований для набуття чинності); та Закон про Національну школу суддів (опублікований і введений в силу з 13 липня).

"Ці закони у своїй нинішній формі будуть структурно підривати незалежність судової влади в Польщі та матимуть суттєвий негативний вплив на незалежне функціонування судової влади", - заявили в Єврокомісії.

Віце-президент Тіммерманс заявив, що у ЄК наразі очікують на реакцію польського уряду з приводу рекомендацій.

Нагадаємо, 24 липня Дуда заявив, що накладе вето на суперечливі закони про Верховний суд і Національну раду суддів, ухвалені минулого тижня Сенатом в рамках судової реформи.

25 липня президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів, прийнятих парламентом Польщі в рамках суперечливої судової реформи, ініційованої урядом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.