Туск закликав лідерів G20 запровадити санкції проти перевізників мігрантів

П'ятниця, 7 липня 2017, 12:22

Президент Європейської ради Дональд Туск закликав країни "Великої двадцятки" застосовувати санкції проти осіб, які займаються нелегальним перевезенням мігрантів до Європи.

Про це Туск сказав напередодні відкриття саміту G20 у Гамбурзі.

"Ми потребуємо більше зусиль на міжнародному рівні, щоб розірвати бізнес-модель контрабандистів. Ось чому я запропоную всім лідерам G20 проводити цілеспрямовані санкції ООН проти контрабандистів. Я маю на увазі заморожування активів та заборони на поїздки", - сказав Туск.

"Це мінімум, який можна зробити на глобальному рівні. На жаль, я маю сказати, що сьогодні ми не маємо повної підтримки навіть для цього мінімуму. Якщо ми цього не зрозуміємо, це буде сумним підтвердженням лицемірства деяких членів "Великої двадцятки". Але я все ще сподіваюся, що нам вдасться", - додав він.

Туск заявив, що перевезення нелегалів - організований бізнес, і в минулому році обсяг цього бізнесу сягнув 1,6 мільярда доларів тільки в Лівії.

"Ці прибутки дозволяють контрабандистам контролювати деякі частини країни. Вони також співпрацюють з терористами та ще більше підривають стабілізацію Лівії. Але вище за все інше втрачені невинні життя. Цього року понад 2000 людей померли в морі. І кількість людей, що помирають у пустелі, ще вища", - додав він.

Нагадаємо, країни Євросоюзу відмовилися допомогти Італії, відкривши свої порти для мігрантів, яких рятують у Середземному морі.

За даними ООН, цього року в Італію прибуло понад 83 000 мігрантів, які були врятовані у морі, а за останні кілька днів - понад 12 тисяч. Понад 2160 людей загинули по дорозі до берегів Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.