Чеська поліція просить парламент допустити переслідування екс-міністра фінансів

Четвер, 10 серпня 2017, 19:58

Чеська поліція звернулася до парламенту з проханням допустити судове переслідування лідера партії ANO та екс-міністра фінансів країни Андрея Бабіша.

Про це агентству Reuters повідомив спікер парламенту Чехії.

Поліція Чехії наразі розслідує можливе порушення правил при отриманні 50 мільйонів крон (2,25 мільйонів доларів США) субсидій з Європейського Союзу на конференц-центр поблизу Праги, побудованого компанією, яка раніше належала Бабішу.

"Я можу підтвердити, що отримав клопотання про звинувачення щодо двох членів парламенту, пана (Ярослава) Фалтинека та пана Бабіша", - заявив агентству спікер Ян Хамачек, член керівних соціал-демократів.

Хамачек додав, що запит надійшов від поліцейського підрозділу, який займається економічною злочинністю, але відмовився надати будь-які деталі.

Нижня палата парламенту має проголосувати щодо запиту поліції. Якщо парламент погодиться зняти імунітет з Бабіша, то поліція матиме право порушити справу.

Агентство відзначає, що лідер ANO (Акція незадоволених громадян) Бабіш - один із вагомих кандидатів на пост прем'єр-міністра країни після виборів, які відбудуться у жовтні.

Нагадаємо, наприкінці травня цього року президент Чехії Мілош Земан звільнив міністра фінансів Андрея Бабіша та затвердив кандидатуру його наступника, таким чином завершивши багатомісячну політичну кризу.

Як відомо, 2 травня прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка оголосив про відставку уряду через підозрілі ділові махінації міністра фінансів та першого віце-прем’єра Андрея Бабіша.

Але згодом змінив рішення – Соботка заявив, що буде домагатися відставки Бабіша. За словами керівника чеського уряду, він вирішив змінити своє рішення після того, як президент Мілош Земан почав публічно трактувати Конституцію у власний спосіб.

Земан хотів, щоб у відставку пішов лише прем’єр, а решта членів уряду залишилися на своїх місцях. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.