Іран поставляє Росії компоненти озброєння в обхід резолюції ООН - ЗМІ

Понеділок, 14 серпня 2017, 10:37

Іран та Росія порушили резолюцію ООН, яка забороняє поставку та обслуговування систем озброєння без узгодження з Радою безпеки ООН.

Про це повідомляє Welt am Sonntag із посиланням на джерела у західних спецслужбах.  

За даними видання, Іран поставив компоненти озброєння, імовірно, на обслуговування, до Росії через Сирію. У червні іранські літаки двічі приземлялися на сирійській авіабазі Хмеймім, де дислокується російська авіація. Іранські літаки доставили військовий вантаж, який потім вантажівками перевезли до порту Тартус.

У Тартусі, як відомо, розміщений пункт матеріально-технічного забезпечення російського флоту. Там компоненти озброєння завантажили на російський корабель "Спарта ІІІ" і доставили морем у Новоросійськ.

Як доказ видання наводить супутниковий знімок іранського боїнга на аеродромі Хмеймім.  Що саме міг поставити Іран Росії, не повідомляють.

 

Видання називає передачу озброєння через Сирію "новим контрабандним шляхом", який може зблизити Росію та Іран.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що 5 серпня віце-прем’єр Дмитро Рогозін зустрівся з іранським міністром оборони Хосейном Дехганом, щоб обговорити нові поставки російської зброї.

У липні 2015 року Радбез ООН схвалив резолюцію 2231, яка зобов’язує усі країни-члени ООН до 2023 року представляти на схвалення Ради безпеки поставки озброєння з Ірану та до Ірану. Резолюцію було схвалено після укладення угоди про іранську ядерну програму.

Резолюція забороняє без дозволу Радбезу поставку, продаж чи передачу всіх видів бойових танків, артилерійських систем великого калібру, бойових літаків, вертольотів, кораблів, ракет чи ракетних систем. Заборонений також ремонт таких видів озброєнь. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.