Меркель підтвердила зобов'язання Німеччини збільшити оборонні видатки

Понеділок, 14 серпня 2017, 19:52

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель запевнила, що уряд виконає зобов'язання щодо збільшення оборонних видатків до 2024 року до цільового показника НАТО – 2% ВВП щороку.

Про це вона заявила в інтерв'ю німецькому телеканалу Phoenix та радіостанції Deutschlandfunk, передає Deutsche Welle.

При цьому вона заперечила закиди з лав Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) стосовно того, що збільшення оборонних видатків відбудеться коштом скорочення соціальних програм.

"Через це жодні видатки на соціальну сферу урізані не будуть", - зазначила Меркель.

Канцлерка також розкритикувала поведінку СДПН, яка відкидає необхідність збільшення оборонного бюджету, нагадавши, що зобов'язання брала на себе урядова коаліція, до якої входить і СДПН.

Оборонний бюджет Німеччини у 2016 році становив 34,3 мільярда євро - 1,2 % від ВВП країни. У поточному році ФРН збільшить видатки на оборону на 8%.

Провідні представники СДПН критикують дане зобов'язання. Зокрема, міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель висловив сумнів щодо того, чи доцільно Німеччині підвищити свій оборонний бюджет до такого рівня, назвавши цю ціль "цілком нереалістичною". Проти збільшення оборонного бюджету майже вдвічі виступив і кандидат у канцлери від соціал-демократів Мартін Шульц.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.