Німеччина протестує проти видачі Анкарі арештованого в Іспанії письменника

Неділя, 20 серпня 2017, 11:27

Міністр закордонних справ ФРН Зіґмар Ґабріель звернувся до міністра закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіса з проханням не видавати Туреччині затриманого на її вимогу німецького письменника Догана Аханлі.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це німецькі міністр поросив у телефонній розмові із своїм іспанським колегою. Видання додає - раніше з аналогічним проханням до іспанської влади звернулось посольство Німеччини в Мадриді.

Іспанська поліція затримала німецького письменника турецького походження Догана Аханлі 19 серпня. Причиною стало кримінальне провадження проти Аханлі в Туреччині- письменника звинувачують в участі  у збройній терористичні організації.

Доган Аханлі покинув Туреччину у 1991 році  і наразі проживає у Німеччині та має німецьке громадянство. Серед тем його текстів - геноцид вірмен в Османській імперії на початку 20-го століття та категорична відмова офіційної Анкари його визнавати.

Низка провідних німецьких політиків з обуренням відреагували на затримання Догана Аханлі.

Голова Соціал-демократичної партії Німеччини, кандидат у канцлери Мартін Шульц заявив, що арешт у Туреччині "безневинних правозахисників та журналістів" за вказівкою президента країни Реджепа Таїпа Ердогана - вже достатній скандал сам по собі. "Якщо він це намагатиметься тепер робити і за кордонами Туреччини, то ми як європеці маємо рішуче протестувати проти цього і сказати: так не піде", - заявив він.

Критика затримання Аханлі надійшла і від голови партії Зелених Джема Ездеміра і лідерки лівих Каті Кіппінґ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.