Румунія готова до чергових протестів через суперечливу судову реформу

П'ятниця, 25 серпня 2017, 12:14

У Румунії антикорупційні активісти оголосили про початок масових протестів через новий пакет законопроектів про реформування судової системи, за яким уряд країни взяв на себе призначення керівництва прокуратури та Національного управління по боротьбі з корупцією (DNA).

Про це йдеться у статті на сайті Європейської Правди.

Пакет законопроектів щодо реформування судової та правоохоронної системи був представлений у середу, 23 серпня, міністром юстиції Румунії Тудорелом Тоадером.

Згідно із запропонованими поправками, президент позбавляється права призначати керівництво прокуратури і Нацуправління по боротьбі з корупцією (DNA).

Зазначимо, що румунське відомство DNA є аналогом нашого НАБУ, Національного антикорупційного бюро.

Ще одне нововведення стосується терміну дії мандата головних прокурорів - його пропонується збільшити з трьох до чотирьох років. Це означає, що прокурори, яких призначить підконтрольний соціал-демократам Мін'юст, збережуть свої посади і після наступних парламентських виборів незалежно від того, чи збереже СДПР владу чи ні.

Президент країни Клаус Йоханніса назвав те, що відбувається - атакою на правову державу.

Проти реформи виступили і представники прокуратури, DNA та судової системи.

Пропрезидентська Націонал-ліберальна партія та інші опозиційні сили оголосили про намір протистояти цим планам, а громадські активісти - про початок масових акцій протесту.

Повідомляється, що у Брюсселі вже чекають роз'яснень від Бухареста.

Нагадаємо, на початку 2017 року у Румунії пройшли масові протести проти планів уряду декриміналізувати окремі злочини і помилувати ряд злочинців-корупціонерів.

Під тиском громадськості 5 лютого уряд скасував постанову про внесення поправок до кримінального кодексу і про амністію для корупціонерів. Детальніше - в репортажі ЄвроПравди: "Майдан указом не розпустиш: антикорупційна революція в Румунії святкує першу перемогу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.