ЗМІ опубліковали фото ГРУшників, причетних до спроби перевороту в Чорногорії

Вівторок, 29 серпня 2017, 14:11

Британське видання The Telegraph опублікувало фото ймовірних організаторів спроби державного перевороту в Чорногорії в жовтні 2016 року.

На знімках, отриманих європейськими спецслужбами, імовірно, зафіксовані два офіцера ГРУ РФ - Едуард Шишмаков та Володимир Попов.

Вона відвідували Чорногорію і стежили за людиною, яку вони найняли, щоб організувати повалення уряду Чорногорії.

Вважається, що фотографії були зроблені в парку в Белграді під час невдалого державного перевороту і є ключовою частиною доказів, які, за словами прокурорів, пов'язують спробу перевороту з російськими "державними органами".

Едуард Шишмаков (1) та Володимир Попов (2)

Кремль категорично заперечував будь-яку причетність до подій в Чорногорії, а два проросійських опозиційних лідера серед підсудних стверджують, що переворот був вигадкою, щоб дискредитувати їх.

Однак британські і американські офіційні особи вважають, що змова підтримувалася на високому рівні з Росії і була одним з найсміливіших прикладів спроб Кремля підірвати європейські демократії.

За версією слідства, Попов і Шишмаков найняли для своїх цілей представника антизахідного руху Александра Сінджеліча. На одній з фото також зафіксований момент переговорів Шишмакова з ним.

Едуард Шишмаков (1) та Александр Сінджеліч (2)

Після провалу перевороту Сінджеліч став свідком обвинувачення і його свідчення стануть ключовою частиною процесу.

Видання також повідомляє дані про Шишмакова. У 2014 році його зняли з посади заступника військового аташе Росії в Польщі після того, як поляки викрили його в шпигунстві.

На Балкани він потрапив за паспортом, оформленим на прізвище Широков. На думку прокуратури Чорногорії, документ він міг отримати тільки від офіційної російської влади.

Нагадаємо, у спробі державного перевороту загалом обвинувачуються 14 осіб. Крім лідерів проросійської опозиції Андрея Мандича і Мілана Кнєжевича обвинувачуються водій Мандича, двоє росіян - Едуард Шишмаков і Володимир Попов - та дев'ять громадян Сербії.

16 жовтня минулого року в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.