Конгрес може змусити Трампа порушити договір з РФ про ядерну зброю – ЗМІ

Четвер, 3 серпня 2017, 16:39

Конгрес близький до того, щоб змусити Пентагон порушити договір з РФ про ліквідацію ракет середньої та малої дальності 1987 року - ще один крок, що погіршить відносини президента США Дональда Трампа з Москвою.

Про це повідомляє Politico.

Положення в ключових законопроектах про оборону як у Палаті представників, так і в Сенаті вимагають, щоб військові почали розробку ракет середньої дальності, які заборонені договором 1987 року, що був підписаний тодішнім президентом США Рональдом Рейганом та екс-лідером СРСР Михайлом Горбачовим в роки холодної війни.

Прихильники нового закону кажуть, що даний крок необхідний, оскільки президент Росії Володимир Путін вже порушив цей пакт. Проте опоненти побоюються збільшення шансів на ядерну конфронтацію.

Зазначається, що законопроект також може викликати нові розбіжності між законодавцями та Трампом, який вже звинуватив Конгрес у незаконному втручанні у відносини з Росією.

Повідомляється, що Адміністративно-бюджетне управління розкритикувало Палату представників за підтримку нової зброї, заявивши, що це "незручно зв'язує Адміністрацію з конкретною ракетною системою, що обмежить можливі варіанти військових дій".

Повідомляється, що експерти з правових питань також критикують дане законодавство як перевищення Конгресом своїх повноважень, кажучи, що Сенат може лише ратифікувати договори, і лише один президент може вести переговори або виходити з них. А Палата представників не має жодної ролі у затвердженні договорів.

Положення Палати представників, включені у прийнятий минулого місяця Закон про національну оборону, передбачають створення програми з розробки ракетного комплексу на суші, що заборонено Договором про нерозповсюдження ядерної зброї (англ. Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty - Договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності).

Сенат найближчим часом обговорюватиме аналогічне положення у своїй версії законопроекту про оборонну політику, який передбачає державні резерви на суму 65 мільйонів доларів США, а також вимагає, щоб військові відновили ракету, здатну пролітати від 500 до 5500 кілометрів - зброю, від якої відмовилися США та СРСР три десятиліття тому.

В положеннях Палати представників йдеться про звичайну ракету, а не ядерну, проте договір, який був розроблений для обмеження зброї, що може містити атомні боєголовки, не розмежовує ці два види ракет.

Повідомляється, що Рада національної безпеки США відмовилася відповідати на питання про законність такого "ракетного законодавства".

Але його прихильники, включаючи республіканського сенатора Тома Коттона з Арканзасу, стверджують, що нещодавнє розгортання Росії ракети середнього радіуса дії, що суперечить цьому договору, вимагає, щоб США відреагували аналогічним чином.

Нагадаємо, 27 листопада 2012 року адміністрація екс-президента США Барака Обами поінформувала комітет із закордонних справ Сенату про порушення Росією угоди про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.