НАТО відправить трьох спостерігачів на військові навчання РФ і Білорусі

Середа, 30 серпня 2017, 15:58

НАТО направить трьох експертів для спостереження за військовими навчаннями Росії та Білорусі "Захід-2017", які почнуться у вересні.

Про це заявила прес-секретар НАТО Оана Лунгеску, повідомляє The Associated Press.

Три експерти візьмуть участь у "Дні відвідувачів" в Білорусі та Росії, отримавши відповідне запрошення від країн-учасниць навчань.

В той же час Лунгеску зазначила, що міжнародні правила дозволяють спостерігачам мати набагато ширший доступ, наприклад, "брифінги щодо сценарію та процесу навчань, можливості спілкуватися з окремими солдатами про навчання".

Правила, що регулюють військові навчання, закріплені в так званому Віденському документі Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

"Захід-2017" - спільні навчання Збройних сил РФ та Білорусі, заплановане в період з 14 по 20 вересня цього року. За офіційними даними РФ, в навчанні візьмуть участь до 13 тисяч військовослужбовців.

Союзники НАТО стурбовані тим, що Москва може залишити військову техніку в Білорусі після завершення навчань і потенційно зможе використати їх для швидкого перетину кордону з країнами Балтії, як це було в Грузії в 2008 році та в Україні в 2014 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.