Болгарія почала будівництво сховища ядерних відходів для своєї АЕС

Середа, 30 серпня 2017, 16:36

Болгарія розпочала будівництво сховища радіоактивних відходів для своєї єдиної атомної електростанції, яке буде введено в експлуатацію у 2021 році.

Про це повідомляє Euractiv.

У минулому році Болгарія підписала контракт з німецькою Nukem Technologies, яка контролюється російським "Атомстройекспорт", та чотирма болгарськими компаніями на перший етап будівництва об'єкта, який допоможе вивести з експлуатації чотири ядерні реактори АЕС "Козлодуй", збудованої за часів СРСР.

Проект у розмірі 72 мільйони євро фінансується Міжнародним фондом підтримки виведення з експлуатації АЕС "Козлодуй", який управляється Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

"Будівництво національного сховища радіоактивних відходів надзвичайно важливе для розвитку атомної енергетики Болгарії", - сказала міністр енергетики Теменужка Петкова.

Сховище об’ємом 138 200 кубічних метрів буде використовуватися для зберігання радіоактивних відходів з тривалим терміном розпаду.

Сховище буде розташовуватися в 3-кілометровій "зоні нагляду" поблизу АЕС і буде наповнюватися радіоактивними відходами протягом наступних 60 років.

Болгарія, яка приєдналася до Європейського Союзу в 2007 році, закрила чотири реактори потужністю 440 МВт за договором з Брюсселем через проблеми з безпекою. В даний час в "Козлодуї" експлуатуються два реактори потужністю 1000 МВт.

У червні минулого року суд постановив, що Болгарія повинна виплатити компенсацію російському "Атомстройекспорту" на суму майже 550 млн. євро за скасування проекту у розмірі 10 млрд. євро на будівництво двох ядерних реакторів потужністю 1000 МВт в місті Белене на річці Дунай.

Через півроку російська компанія оголосила, що отримала кошти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.