Литва проти зображення Святих воріт Вільнюса у польських паспортах

фото
П'ятниця, 4 серпня 2017, 10:53

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що у нових польських паспортах не повинно використовуватися зображення вільнюських Святих воріт (Ворота Світанку або Остра брама).

Про це повідомляє Delfi.lt.

"Ненормально, коли використовують фотографії інших країн, тим більше, знаючи, що в нашій історії були різні сторінки. Що стосується Вільнюса, долі цього краю, то це ще болючіше. Тому потрібно враховувати ці обставини", - сказав Лінкявічюс.

Міністр висловив надію, що зображення Воріт Світанку в польських паспортах не буде.

Дізнавшись про таку ініціативу, міністр викликав тимчасового посла Польщі в Литві.

"Ми пояснили йому ситуацію і попередили, що такого не повинно бути. Подивимося, як все буде розвиватися далі, але ми бачимо, що про це пишуть і польські ЗМІ. Це пов'язано не тільки з Вільнюсом, а й з Україною. Наскільки ми знаємо, позиція українців схожа. Будемо стежити за розвитком подій, про наше ставлення й оцінки поляків ми вже інформували", - сказав міністр закордонних справ Литви.

Повідомляється, що у Польщі для голосування в інтернеті вибрали 13 зображень майбутнього польського паспорта, з них виберуть 6, в їх числі - Ворота Світанку.

В інтернет-голосуванні це зображення виявилося на 4 місці.

 Фото з сайту zaprojektujpaszport.gov.pl

Раніше повідомлялося, що у 2018 році до сторіччя незалежності у Польщі буде випущено паспорт у новому дизайні. На його сторінках, серед інших зображень, буде Меморіал орлят у Львові.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство закордонних справ Польщі змінило девіз – з нього прибрали згадку про Європу і світ, замінивши на рядок присяги Армії крайової.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.