Звіт антикорупційної організації GRECO: Україна має показати вагомі результати реформ

Вівторок, 8 серпня 2017, 12:34

У Групі держав проти корупції Ради Європи (GRECO) заявляють, що Україна здійснила перспективні реформи у сфері боротьби з корупцією, однак тепер їй слід досягти вагомих результатів.

Про це йдеться у новому звіті організації, оприлюдненому у вівторок.

Звіт закликає органи влади України продовжити антикорупційні реформи, започатковані після Революції Гідності, і досягти вагомих результатів на практиці.

GRECO застерігає від затримок і відкатів назад та закликає до міцної політичної волі і ефективної реалізації реформ.

Експерти підкреслюють, що найактуальнішими завданнями зараз є боротьба з топ-корупцією і подолання безкарності. Для цього необхідно забезпечити незалежність та ефективність новоутворених антикорупційних органів: НАБУ, НАЗК та САП.

GRECO особливо стурбована нещодавніми спробами урізати повноваження НАБУ - органу, що досягнув значних результатів у розслідуванні корупційних справ.

Воночас експерти позитивно оцінили політику відкритості Верховної Ради України, але закликали докласти зусиль, щоб покращити прозорість в процесі законотворчості. Зокрема, це стосується необхідності регулювання лобіювання і конфлікту інтересів.

GRECO також закликає парламент посилити антикорупційні заходи в своїх лавах: імунітет не може призводити до безкарності для тих депутатів, чиї корупційні дії мали би розслідуватися і каратися.

GRECO вітає нове законодавство щодо судової влади і прокуратури.  Однак вважає за необхідне запровадити додаткові гарантії для зміцнення незалежності суддів і прокурорів для уникнення неналежного впливу на процес їхнього призначення на посади, кар’єрного просування і загалом повсякденної роботи.

Крім того, треба зробити ще більше для зміцнення професіоналізму, доброчесності і відповідальності суддів і прокурорів.

В 2019 році GRECO оцінить виконання Україною рекомендацій, що містяться у звіті,  в рамках процедури впровадження рекомендацій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.