Главу МВС Польщі просять не зображати Львів і Вільнюс у новому паспорті

Вівторок, 8 серпня 2017, 13:43

У Польщі міністра внутрішніх справ попросили не розміщувати на сторінках нового паспорта зображення із мотивами Львова та Вільнюса.  

Про це ідеться у зверненні 28 польських журналістів та експертів, опублікованому 8 серпня на порталі Eastbook.eu.

"Турбуючись про добрі відносини між Польщею, Литвою та Україною, ми звертаємося до міністра внутрішніх справ і адміністрації, пана Маріуша Блащака, видалити зображення Святих воріт і "Меморіалу львівських орлят" зі списку мотивів, представлених на конкурсі міністерства, метою якого є вибір ілюстрації для нового польського паспорта", - йдеться у зверненні.

Підписанти відзначають, що Святі ворота та "Меморіал львівських орлят" справді є важливими для польської історії та культури. Однак вони застерігають від появи цих зображень у польському паспорті.

"Важливо врахувати, скільки суперечок та розбіжностей може викликати використання місць, що є частиною сусідніх із Польщею міст Вільнюса та Львова, для ілюстрації документа, який підтверджує польське громадянство", - наголошують підписанти.

Через сто років після проголошення незалежності Польща вже є зовсім іншою державою, ніж була у минулому, відзначають підписанти. Відтак просять усунути зображення з конкурсу, який у сьогоднішньому вигляді може призвести до кризи відносин між трьома країнами.

Нагадаємо, наступного року до сторіччя незалежності у Польщі буде випущено паспорт у новому дизайні. На його сторінках, серед інших зображень, буде Меморіал орлят у Львові.

Також в мережі триває народне голосування за інші зображення. Серед запропонованих варіантів є розташовані у Вільнюсі Святі ворота, відомі як Ворота Світанку або Остра брама.

Литва минулого тижня відреагувала на цю ініціативу. Глава МЗС викликав тимчасового посла Польщі і попередив, що такого не повинно бути.  

У понеділок у Міністерстві закордонних справ України вручили ноту протесту послу Польщі в Україні Яну Пєкло, повідомивши, що останні дії Варшави негативно вплинуть на двосторонні відносини.

Детальніше про конфлікт читайте у матеріалі ЄвроПравди: "Скандал за паспортом: чи достатньо відреагувала Україна на польську провокацію"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: