Єврокомісія просить Суд ЄС оштрафувати Польщу за вирубку Біловезької Пущі

Вівторок, 12 вересня 2017, 09:12

Єврокомісія звернулася до Суду Європейського союзу до з вимогою оштрафувати Польщу за порушення заборони на вирубування Біловезької пущі.

Про це повідомляє Euractiv.

Єврокомісія заявляє, що Польща проігнорувала липневе рішення Суду ЄС щодо негайного припинення лісозаготівельних робіт в лісі, який входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і є домом для найбільшого стада європейських зубрів та унікальних птахів та комах.

На слуханнях у понеділок адвокат Єврокомісії демонстрував супутникові знімки, щоб довести, що Варшава порушує заборону. У Єврокомісії є чотири дні для подання офіційного запиту, включаючи розмір штрафу, який вона вважає обґрунтованим.

Польський міністр охорони навколишнього середовища Ян Шишко заявив, що дерева вирубуються лише для того, щоб врятувати ліс від шкідників і що це відбувається лише в звичайних частинах лісу, а не в захищеному національному парку.

Він сказав, що вилучення заражених дерев є важливим заходом громадської безпеки, оскільки пошкоджені дерева можуть впасти на людей, що збирають гриби або ягоди в лісі.

Нагадаємо, суд ЄС наказав припинити вирубування дерев Польщею у Біловезькій пущі до винесення остаточного вироку. Таке рішення суду має допомогти запобігти незворотним наслідкам для Біловезької пущі.

Суд ухвалив рішенням за позовом Єврокомісії, яка стверджує, що під вирубку підпадають столітні дерева, що є загрозою для цілісності цього об'єкта. Для деяких видів тварин і рослин Біловезький ліс є єдиним районом проживання в Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.