В Європарламенті пропонують скасування роумінгу для України і створення інвестфонду

Вівторок, 12 вересня 2017, 10:14

У Європейському парламенті запропонували скасувати плату за роумінг мобільного зв’язку між Євросоюзом і Україною, Молдовою та Грузією.

Про це повідомив у Twitter брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Чиновники ЄС обговорюють припинення роумінгових платежів для України, Молдови та Грузію як довгострокову мету, дискусія відбудеться на саміті Східного партнерства у листопаді", - написав Йозвяк.

"Радіо Свобода" також повідомляє, що євродепутати пропонують створити трастовий фонд для інвестицій в Україну і, можливо, запровадити нові санкції щодо Росії.

Пропозиції містяться у проекті доповіді до рекомендацій Європарламенту іншим європейським інституціям щодо програми "Східного партнерства".

Європарламент пропонує для цих трьох країн-учасниць програми подати привабливу модель "Східного партнерства-плюс", що передбачала б, крім згаданого, також запровадження для цих країн односторонніх тарифних преференцій чи створення широкополосних каналів зв’язку з ними високої потужності.

Така модель "плюс" може бути запропонована і трьом іншим учасницям "Східного партнерства", Вірменії, Білорусі і Азербайджанові, "коли вони будуть готові для таких розширених можливостей".

Проект, який мають для початку розглянути на засіданні комітету з закордонних справ Європарламенту в четвер, 14 вересня, також пропонує, щоб Єврокомісія разом із Європейським інвестиційним банком розробила план створення "нового Європейського інвестиційного плану для України та інших країн-учасниць "Східного партнерства", які досягли найбільшого поступу в реформах".

Новий трастовий фонд для України, як йдеться в документі, мав би зосередитися на приватних і державних інвестиціях, зокрема в соціальну й економічну інфраструктуру, а також на тих, що мають на меті посилити здатність України освоювати інвестиції.

У документі також, серед іншого, наголошено на підтримці відновленню повного суверенітету України у Криму, Грузії в Абхазії і Південній Осетії і Молдови у Придністров’ї.

Крім того, проект пропонує чітко підтримати європейські прагнення країн-партнерів, згадавши про чинне в ЄС положення про те, що "будь-яка європейська країна може звернутися з проханням про набуття членства в Євросоюзі, якщо вона відповідає "копенгагенським критеріям" і демократичним принципам і дотримується засадничих свобод і прав людини і меншин, а також верховенства права".

Цей проект до його розгляду повним складом Європарламенту в листопаді ще може зазнати змін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.