Україна готова направити на експертизу Ради Європи мовну статтю освітнього закону

П'ятниця, 15 вересня 2017, 14:01

Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань.

Про це після зустрічі з послами іноземних держав в МЗС заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вона також висловила надію, що президент України Петро Порошенко підпише закон "Про освіту", поки буде йти експертиза мовної статті.

Міністр запевнила, що на зустрічі з послами домовилася про співпрацю в питанні імплементації мовної статті в законі про освіту.

Гриневич також зазначила, що главам дипломатичних представництв надали роз'яснення щодо статті 7 про мову освіти в законі про освіту.

Як відомо, 5 вересня Верховна рада ухвалила закон про освіту, який розпочинає реформу освіти в Україні. Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Раніше глава МЗС Павло Клімкін відреагував на критику схваленого закону "Про освіту" з боку сусідніх країн, запевнивши, що Україна гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин.

Нагадаємо, МЗС Угорщини розкритикувало ухвалений українським парламентом закон про освіту, наголошуючи, що він порушує права угорської меншини.

Румунія та Польща також заявили про свою занепокоєність у зв’язку з можливим порушенням прав національних меншин.

Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну відмовитися від "несправедливого освітнього закону".

Глави МЗС Болгарії, Угорщини, Греції і Румунії підписали листа главі МЗС України, де висловили занепокоєння через новий закон про освіту та заявили, що звернуться через нього до Ради Європи та ОБСЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.