У Єврокомісії закликали Каталонію поважати іспанську конституцію

П'ятниця, 15 вересня 2017, 14:40

У дебатах навколо референдуму про незалежність Каталонії відправною точкою має слугувати повага до іспанської конституції.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, коментуючи можливий референдум, повідомляє видання La Vanguardia.

"Якщо буде потрібно я повторю це 50 разів: Єврокомісія стверджує, що держави-члени і їх громадяни будуть поважати конституційний порядок держав членів", - пояснив він позицію Брюсселя щодо референдуму 1 жовтня.

При цьому Тіммерманс відмовився вступати в дискусію і давати власну інтерпретацію заяви президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про гіпотетичне визнання незалежності, якщо за неї проголосують жителі регіону. Він наголосив, що позиція Єврокомісії є чітка і незмінна.

"Щоб не створювати двозначностей для Єврокомісії і її президента, відправною точкою у будь-яких дебатах є повага до конституції Іспанії", - заявив він.

Як повідомлялося, Жан-Клод Юнкер припустив визнання позиції мешканців Каталонії, якщо на референдумі вони скажуть "так" незалежності. Однак він наголосив, що розмови про це є гіпотетичними.

Нагадаємо, парламент Каталонії 6 вересня схвалив референдум про незалежність, який запланували на 1 жовтня.

Конституційний суд Іспанії 7 вересня призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про проведення референдуму. Суд також призупинив дію прийнятого минулого тижня регіональним парламентом Каталонії закону про порядок відокремлення регіону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.